
Els Primers Anys (1827–1887)
Marquès de la Xocolata
La primera referència documentada de la xocolateria es troba al Diario de Barcelona del 12 de maig de 1827, on s’esmenta un mestre xocolater a la plaça de Cucurulla.
Cristòfol Alsina Vendrell figura com a titular de la xocolateria. Conegut com el “Marquès de la Xocolata”, era un home de caràcter enèrgic que arribava a la botiga muntat en un cavall blanc. El seu temperament autoritari va provocar una vaga dels seus treballadors, fet que el va portar a adquirir un molí de pedra per fer xocolata a la pedra, mogut per dos cavalls des del soterrani de la botiga.

Familia Fargas (1887–1941)
Josep i Carles Fargas
L’any 1887, Josep Fargas esdevé el nou propietari de la xocolateria. Durant la seva gestió, el negoci es va consolidar al cor del Gòtic.
El seu fill, Carles Fargas i Bonell, en va assumir la direcció als anys vint del segle XX.
Carles, a més de dirigir la xocolateria, va ser un pioner de la fotografia amateur a Catalunya i un apassionat de la cultura i de les noves tendències europees, deixant un valuós llegat artístic i visual de la vida barcelonina de l’època. Va ser durant la seva etapa que es va renovar la decoració de la botiga, amb marbres i portes de vidre tallat, i amb mobiliari com la vitrina i el taulell fets amb fusta noble i daurats.

Familia Fargas (1941–1985)
María Fargas Bosch
Després de la mort de Carles Fargas l’any 1941, el seu pare Josep, ja d’edat avançada, va nomenar hereva Maria Fargas Bosch, neboda de la seva esposa. La Maria va dirigir la botiga fins al seu traspàs l’any 1985. Durant la seva gestió, es va mantenir la tradició artesanal i es va consolidar la reputació de la xocolateria a Barcelona.

1985-2024
El llegat Fargas
Després de la mort de Maria Fargas Bosch l’any 1985, la botiga va passar a mans de tres treballadors de confiança, que durant anys havien treballat colze a colze amb la família.
L’any 2016, a causa de canvis urbanístics, la botiga es va traslladar uns metres més avall de la seva ubicació original, mantenint-se dins del Palau Castell de Pons, un edifici històric del carrer del Pi. Tot i el canvi de local, es va cuidar cada detall per preservar l’ànima de l’espai original: es va restaurar la fusteria exterior, el mobiliari centenari i el molí de pedra emblemàtic, que encara avui continua en funcionament i simbolitza el llegat de Fargas.
Un nou local, una nova etapa; noves generacions assumeixen la responsabilitat de continuar el projecte. Sota el seu lideratge, la xocolateria ha mantingut la seva identitat històrica, reforçant el compromís amb la qualitat, la tradició i el treball artesanal.